Главная » 2016 » Январь » 27 » Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту – 27 січня
12:53
Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту – 27 січня
 
     Разом із міжнародною спільнотою 27 січня Україна вшановує день пам’яті жертв Голокосту
     Слово «голокост» походить з грецької мови (грец. Oλόκαυστον) і складається з двох частин: (holos), що означає «випалений», або «спалений повністю» та (kaustos) – «жертвоприношення». Спершу слово голокост мало релігійний підтекст, згодом вживалося впродовж сторіч на означення катастроф та великого лиха, переважно пов'язаних з пожежами. Однак, однозначно – це події, пов’язані з великими людськими втратами, його використовували для позначення геноциду вірменів турками в 1909 році, під час опису великих пожеж в Міннесоті (США) у 1918 році. Уже в середині ХХ ст. слово «голокост» вживалося в пресі щодо хвилі терору проти єврейського населення Європи, розпочатого Адольфом Гітлером. У 50-х рр. ХХ ст. це слово стало загальновживаним по відношенню до політики винищення нацистами під час Другої Світової Війни євреїв та інших народів Європи. В такому сенсі сучасне слово «Голокост», на відміну від іншого його значення, пишеться з великої літери.
     27 січня 2012 року в Україні вперше на державному рівні відзначався Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту (Постанова ВРУ №8605 від 5 липня 2011 р.).
     Нагадаємо, що рішення щодо призначення 27 січня Міжнародним днем пам'яті жертв Голокосту прийняте 2005 року Генеральною Асамблеєю ООН згідно резолюції 60/7. Цю дату було обрано тому, що в цей день 1945 року найбільший нацистський табір смерті в Освенцимі-Біркенау в Польщі був звільнений Радянською Армією.
     Тож 27 січня Україна разом зі всією світовою спільнотою вшановуватиме пам’ять мільйонів євреїв, а також військовополонених, політичних дисидентів і представників національних меншин, таких як роми, синті, людей з обмеженими можливостями, які систематично знищувались нацистами і їх послідовниками. Цього дня ми не лише згадуємо жертв війни та Голокосту, але й маємо вшанувати героїв опору нацизму, виховувати молодь на прикладах взаємоповаги між народами, духовного подвигу заради врятування життя людей.
     Україна стала першою державою на пострадянському просторі, яка включила теми "Голокост" та "Бабин Яр", як обов’язкові для вивчення у навчально-виховний процес.
Просмотров: 355 | Добавил: popowaangelin2016
Всего комментариев: 0
avatar