Главная » 2015 » Декабрь » 18 » 17 грудня - 245 років від дня народження Людвіга ван Бетховена
09:39
17 грудня - 245 років від дня народження Людвіга ван Бетховена

 

Людвіг ван Бетховен біографія, фото, розповіді - Великий композитор
17 грудня 1770 - 26 березня 1826

Великий композитор

Точна дата народження Людвіга ван Бетховена невідома. 

Свій перший концерт Бетховен дав у Кельні у віці восьми років. Талановитий хлопчик був помічений, і його концерти пройшли ще в декількох містах. Однак у успіху Людвіга була й зворотна сторона - батько, побачивши, що більше нічого не може дати  синові, який перевершив його в майстерності, припинив з ним займатися.

Перший  відомий нам твір Бетховена він написав у 1782 році. Це були варіації для фортепіано на марш Е. Дресслера. А от наступні твори - сонати для клавесина - Бетховен написав вже без всяких наслідувань у тринадцять років.

 Лише в 1787 році Бетховен зміг здійснити свою мрію - зустрітися з Моцартом. Моцарт, слухаючи гру Бетховена, був вражений багатством музичної фантазії та сміливості імпровізацій юного музиканта і передрік йому велике майбутнє. 

Зустріч з композитором Гайдном у Бонні викликала у Бетховена гаряче бажання виїхати до Відня, щоб вчитися. Це було правильне рішення - вже в 1795 році у Відні відбувся перший концерт молодого композитора. Відразу після цього Бетховен вирушає з концертами до Праги, Лейпциг, Нюрнберг і Берлін. Прага полюбилася композитору тим, що пражани з захопленням приймали його музику, і він часто гастролював у цьому чудовому місті. Але в основному Бетховен давав концерти в салонах знаті - це приносило найбільший дохід.

Освіта у Гайдна не принесла особливо вагомих плодів - учень і вчитель не зійшлися характерами. А ось з Антоніо Сальєрі у Бетховена налагодилися відносини, і під керівництвом Сальєрі він тривалий час вивчав мистецтво написання оперних партій. Крім того, Бетховену довелося вчитися у знаменитих музикантів-педагогів австрійської столиці, які допомогли йому майстерно оволодіти контрапунктом (Альбрехтсбрегер) і квартетної композицією (А. Ферстер). Неймовірна працездатність Бетховена в поєднанні з високою музичною культурою його вчителів відточила талант і дозволила згодом повністю розкритися всьому різноманіттю його творчості. Лише повністю склавшись як композитор, Бетховен наважився опублікувати свої фортепіанні сонати. Було це в 1796 році.

Всього Бетховеном було написано тридцять дві сонати, які музикознавці вважають найціннішим у спадщині великого композитора. Можливо, вони праві, тому що саме в сонатах Бетховена видно не тільки творча еволюція композитора, але і його винахідливість в оформленні та сутності творів. «Апасіонат», «Місячна», «Патетична» - сьогодні важко знайти людину, не знайомого з цими сонатами Бетховена. Більше ста творів були створені великим композитором за перші десять років його перебування у Відні. Хоча треба зазначити, що музику до модного в ті часи балету Бетховен писати не любив і склав лише один балет - «Творіння Прометея». Перша симфонія Бетховена була закінчена їм у тридцять років, і, незважаючи на її безперечний успіх, свою другу симфонію композитор написав лише через три роки.

Просмотров: 378 | Добавил: popowaangelin2016
Всего комментариев: 0
avatar