Главная » Архив материалов

В житті людини вогонь відіграє винятково важливу роль. Зігрівання наших осель, приготування їжі, розвиток науки і техніки пов’язаної з вогнем. Але були часи коли люди не знали що таке вогонь. Вони вживали сиру їжу, взимку замерзали від холоду та морозу, великі, хижі звірі нападали на людей. Тисячоліття знадобилося людині, щоб навчитися видобувати вогонь  і користуватися ним. Прадавні люди вклонялися вогню як незрозумілому, грізному божеству, загадковому брату Сонця. Це знайшло відбиття у казках, легендах, розповідях минулого. Оволодіння цією грізною стихією дало людині можливість забезпечити себе світлом і теплом. Вогонь використовують і в спортивних і домашніх умовах. Але трапляється що і вогонь може заподіяти значної шкоди людині. Вогонь залишив відбиток в історії життя людства: тисячі міст та селищ зникло від язиків полум’я. Безцінні витвори мистецтва відомих поетів, музикантів перетворилися в попіл. Вогонь знищів мільйони людських життів. З давніх давен вогонь був супутником війни. Його використовували тирани для досягнення своїх корисних цілей.

А про причини пожежі та як їх уникнути, ви дізнаєтесь переглянувши мультфільм за посиланням:

https://www.youtube.com/watch?v=bRezik8LHtA

Просмотров: 139 | Добавил: popowaangelin2016 | Дата: 05.11.2021 | Комментарии (0)

Шкільні бібліотекарі пропонують вам ознайомитися з датським письменником, казкаром Г-К. Андерсеном.

Ганс Християн Андерсен (1805-1875 рр.) - Відомий датський казкар. Велику частину творчості автора займають твори для дітей. Вони гармонійно поєднують гумористичні, фантастичні і романтичні мотиви, які пронизані людинолюбством і гуманістичними ідеалами. 

Дитинство і юність
В короткій біографії Андерсена не можна не згадати ранні роки автора. Хлопчик народився 2 квітня (15 квітня) 1805 року. Він жив у досить небагатій родині. Його батько ремонтував взуття, а мати працювала пральницею.

Більш детальну інформацію про біографію письменника ви можете отримати перейшовши за посиланням яке наведено внизу, а також  пройти тестування на отриману інформацію про письменника: 

https://obrazovaka.ru/alpha/a/andersen-gans-xristian-andersen-hans-christian

Запрошуємо читачів до шкільної бібліотеки прочитати книги Х-К.Андерсена. та дати відповіді на вікторину - опитування за посиланням:

https://schoolonelib.ucoz.ua/load/schoolonelib_ucoz_ua_load_8/khudozhestvennye_proizvedenija/test_opituvannja_po_tvoram_kh_k_andersen/16-1-0-425

Просмотров: 144 | Добавил: popowaangelin2016 | Дата: 01.11.2021 | Комментарии (0)

До Всеукраїнського місячника шкільних бібліотек під гаслом "Краєзнавство в шкільній бібліотеці"

Шкільні бібліотекарі пропонують вам переглянути історичні світлини нашого міста Слов'янськ 

Просмотров: 173 | Добавил: popowaangelin2016 | Дата: 29.10.2021 | Комментарии (0)

Щорічно 28 жовтня відзначається День визволення України від німецько – фашистських загарбників. В цьому році ми святкуємо 75 річницю.

Це свято встановлено в Україні згідно з Указом Президента від 20 жовтня 2009 року № 836/2009 «з метою всенародного відзначення визволення України від фашистських загарбників, вшанування героїчного подвигу і жертовності українського народу у Другій світовій війні».

В цей день традиційно вшановують пам’ять воїнів, які загинули в боях за визволення України, та населення, яке постраждало від дій фашистських окупантів.

Так в шкільній бібліотеці проходить книжкова виставка присв'ячена цій даті.

https://shron1.chtyvo.org.ua/Lozytskyi_Volodymyr/Radianski_partyzany_1941-1944_svitlo_i_tini.pdf?

Просмотров: 151 | Добавил: popowaangelin2016 | Дата: 28.10.2021 | Комментарии (0)

Для учнів представлена анкета-опитування до Всеукраїнського місячника шкільних бібліотек під гаслом «Краєзнавство в шкільній бібліотеці» бібліотекарі пропонують вам дати відповіді на запитання наведені в анкеті. 

Анкету можна завантажити в розділі: "Корисні статті" за посиланням:

https://schoolonelib.ucoz.ua/load/

Просмотров: 142 | Добавил: popowaangelin2016 | Дата: 27.10.2021 | Комментарии (0)

До Всеукраїнського місячника шкільних бібліотек під гаслом « Краєзнавство в шкільній бібліотеці» бібліотекарі пропонують ознайомитися з видатними поетами м. Слов’янська.

Кожне місто, селище чи село мають свої особливості – географічне розташування, вік та назву, архітектурну забудову й людський промисел… А ще обличчям будь-якого населеного пункту є його уродженці – люди, які тут народилися та мешкають, або ж, набравшись на рідній землі сил, вилетіли із батьківської домівки і, проживаючи вже в інших краях-землях, все ж з любов’ю та ностальгією згадують свою малу батьківщину, час від часу повертаючись туди, у свої рідні місця.

Особливу увагу звернемо на літературний процес рідного краю. Тож  мова піде про ліриків Слов’янська. А вони особливо багаті. Це звідси ще з позаминулого століття вилетіла пісня «Дивлюсь я на небо…», автором якої став наш земляк Михайло Петренко. Пізніше слов’янська земля подарувала і інші літературні таланти: поет Борис Слуцький , український літературознавець Володимир Коряк, поети Наталя Кащук та Володимир Міщенко та інші

Рідним містом Слов’янськ став і для талановитих українських поетів із сусіднього Святогірська, членів Національної спілки письменників України – Лідії Колесникової та Анатолія Мироненка.

Детальніше з ліричними віршами слов’янських поетів учні можуть ознайомитися в книжках, які знаходяться в шкільній бібліотеці.

Просмотров: 147 | Добавил: popowaangelin2016 | Дата: 26.10.2021 | Комментарии (0)

До щорічного Всеукраїнського місячника шкільних бібліотек під гаслом "Краєзнавство в шкільній бібліотеці"

Бібліотекарі пропонують ознайомитися з історією вулиць міста Слов'янська та долучитися до пошуку нової інформації про інші вулиці нашого міста.

Є вулиці, які дуже відомі. Навіть у кожному місті є його головна вулиця. У великих містах це навіть не вулиці, а проспекти. Вони заповнені рухом і шумом автотранспорту, вітринами магазинів і вогнями реклам. Найчастіше вони названі іменами відомих людей двадцятого століття. Іноді їхні назви пов’язані з досягненнями нашої країни в науці та інших сферах.

Шкільні бібліотекарі пропонують вам ознайомитися зі статтями декількох вулиць.

 

Вулиця Т.Г.Шевченка

А коли ж з'явилася у Слов'янську вулиця Шевченка? Вона почала формуватися у 1830-ті роки. Саме тоді вулиці, що вели до Базарної (Соборної) площі почали обростати садибами. Але спочатку ця вулиця називалася Киселівська, на честь першого поселенця.

За даними краєзнавця Григорія Пушкарьова Кисельов оселився на перехресті вулиць Шевченка та Університетської, а саме на місці будинків №15, 17 та 19. Далі його сусідами стали Котляров, Козирев, Степанов, Мохов. 

Після Киселівської вулиця стала Ізюмською, потім - Харківською, а з 1917 року - Шевченка.

Вулицю Шевченка активно забудовували цегляними спорудами у кілька поверхів до 1914 року. Саме тоді сформувався її стиль. Там були Дохідні дома Іванова та Сереженка (Гранд-Готель), будинки Александрова з двох боків від дороги (зараз зберігся тільки один), типографія, готель Котлярова, будинок міського голови Зубашова, будинок Горелишева, банк (нині магазин іграшок на перехресті з вулицею Банківською). 

Ще там була "синя гімназія Янковської", староміський цвинтар та Вчительський інститут (Реальне училище до 1917 року).

Значна частина історичних будівель, які сьогодні представляли б культурну та архітектурну цінність, постраждали у Другій світовій війні. Зберегти вдалося колишній банк (там добудували два поверхи), будинок Александрова, будівлю першої хірургії та ще кілька споруд.

Вулиця Генерала Батюка

У мікрорайоні Артема м. Слов’янськ головною вулицею є вулиця Г. Батюка. Під час Великої Вітчизняної Війни цей герой був воєначальником дивізії і до середини липня 1943 року його дивізія займала оборону на правому березі р. Сіверський Донець. З початком Ізюм-Барвінковської наступальної операції перейшла в наступ. В останній день операції 27 липня 1943 року Микола Пилипович Батюк раптово помер від розриву серця. Похований у місті Святогірську на горі Артема. На його честь і була названа ця вулиця.

Вулиця Свободи

Цю вулицю названо на честь «Свободи». Коли німці захоплювали місто Слов’янськ і проходили через цю вулицю, місцеві жителі викрикували: Свобода!!! Свобода!!! Так і пішла назва цієї вулиці. На цій вулиці збудовано багато будівель, магазинів, є дитячі майданчики, автостоянки та міста відпочинку для літніх людей і молоді.

 

Просмотров: 149 | Добавил: popowaangelin2016 | Дата: 25.10.2021 | Комментарии (0)

14 жовтня 2021 року для учнів загальноосвітньої школи I-III ступенів було проведено книжкову виставку присв'ячена патріотичному вихованню, на тему: Захисники та Захисниці України.  На цій виставці діти переглядали відео фрагменти про козаків та історію іх винекнення, дізналися багато цікавої інформації прог цей день та поділилися своїми враженнями.

А щоб переглянути відео фрагменти по цій виставці, перейдіть за посиланнями

https://www.youtube.com/watch?v=elTbcqSkykw&t=21s   

https://www.youtube.com/watch?v=NsidAJbjcT8&t=15s

Просмотров: 151 | Добавил: popowaangelin2016 | Дата: 21.10.2021 | Комментарии (0)

22 вересня 2021 року для учнів середніх класів Слов'янської загальноосвітньої школи I-III ступенів №1, було проведенно літературну екскурсію "Партизанськими стежками Слов'янщини". На цьому заході діти отримали знання та дізналися багато цікавого про Слов'янськ в роки вітчизняної війни та поділилися власними думками.

Просмотров: 142 | Добавил: popowaangelin2016 | Дата: 13.10.2021 | Комментарии (0)

2 жовтня, 2021 року для учнів середніх та старших класів Слов'янської загальноосвітньої школи I - III - ступенів №1 було проведено інформаційну п'ятихвилинку: " Студентської революції на граніті ".

Мета заходу: розповісти дітям про історію Студентської революції на граніті, про її дату виникнення, головні особи в цьому заході. Під кінець кожен з учнів поділився своєю думкою!

 

Матеріал по цій темі ви можете переглянути за інтернет - посиланням, яке наведенно нижче:

https://www.youtube.com/watch?v=8o5zC0OGKIc

 

 

Просмотров: 148 | Добавил: popowaangelin2016 | Дата: 12.10.2021 | Комментарии (0)

« 1 2 3 4 5 ... 15 16 »